Plantages Japanse thee

De Japanse thee van de Japanse Thee Shop komt uitsluitend van theeplantages uit Japan. De importeur van deze theeën zit in Duitsland. Het bedrijf daar wordt gerund door enthousiaste jonge mensen. De eigenaar spreekt Japans en is voor zijn studie Japans afgereisd naar Japan. Daar is hij gaan werken op een van de Japanse theeplantages. Enthousiast geworden door deze geweldige thee is hij begonnen met het importeren van deze thee naar Europa zodat ook wij kunnen genieten van deze heerlijke thee. Een heel goed plan want als je deze thee proeft dan proef je pas echt wat Japanse thee is. Zo puur van smaak, echt geweldig. In niet te vergelijken met Japanse thee uit een zakje. Hieronder zal ik wat meer vertellen over de familie Hayashi uit Kirishima.


De Familie Hayashi, Kirishima

Kirishima, Japan

Tegen de helling van het prachtige Kirishima gebergte liggen de theeplantages van Shutaro Hayashi. Een plantage die volledig is omgeven door bossen. Het Kirishima gebergte is een actief vulkanisch gebied met hooglanden, bergen, vulkanische meren en warmte bronnen. In de Japanse mythologie spelen deze bergen een grote rol omdat dit de plek zou zijn waar de god Ninigi No Mikoto, kleinzoon van de Zonnekoningin, heen werd gestuurd. Hij zou vanuit hier over de aarde heersen en de afstamming van de Japanse keizers vestigen. Het is in dit Prachtige gebied dat Shutaro met liefde zijn plantage runt.

Japanse theeplantages Hayashi familie

Hayashi plantage

In 1897 is de familie Hayashi de theeplantage begonnen. In het begin een kleine plantage waar alles met de hand werd gedaan. Er zijn in die tijd theeplanten als zaad geplant die tot op de dag van vandaag nog in gebruik zijn.

In de loop van de jaren is de plantage gegroeid en zijn sommige werkzaamheden over genomen door machines. Hierdoor was het mogelijk de plantage uit te breiden, meer thee variëteiten te planten en cultiveren. Momenteel wordt de plantage gerund door Shutaro. Hij behoord tot de vijfde generatie die deze plantage runt en hij doet dit samen met zijn neef. Het kleine gebouw waar de thee wordt verwerkt ligt centraal in de plantage waardoor direct na de oogst de thee verwerkt kan worden en er geen enkele oxidatie optreed.

Osamu Hayashi

De plantage is slechts een korte tijd niet-biologisch geweest. In de tijd dat de plantage begon waren er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Er was alleen eenbiologische teeltwijze. In de jaren 70 kwamen wereldwijd de bestrijdingsmiddelen in opkomst. Het werd gebracht als gewasbescherming en vooral de voordelen werden benadrukt. In deze periode is de familie Hayashi, net als vele, over gegaan tot het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

In 1993 is de vader van Shutaro, Osamu, terug gegaan naar de biologische teeltwijze. De reden hiervoor was dat hij zich zorgen maakte om de negatieve gezondheidseffecten die het werken met pesticiden met zich mee bracht. Daarbij merkte hij dat de kwaliteit van de thee afnam en de werking van pesticiden ieder jaar minder werd. De nadelen waren dus veel groter dan de voordelen. Toch vergde de overstap enorme doorzettingsvermogen omdat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen de norm waren geworden.

Osamu-Hayashi-Kirishima-Bio-Sencha
Shutaro hayashi kirishima thee

Shutaro Hayashi

Shutaro heeft landbouwwetenschappen gestudeerd en is afgestudeerd in thee studies. Na zijn afstuderen is hij terug gekeerd naar zijn familie. Eenmaal weer terug op het familie bedrijf kreeg hij de leiding over een aantal theesoorten, waaronder de Kirishima Tennen Gyokuro Asatsuyu. De oom van Shutaro heeft nog de leiding over de andere theesoorten. Osamu, de vader van Shutaro is zich nog verder in het verdiepen in het omgaan met ongedierte op een milieuvriendelijke manier. Doordat Shutaro nu een paar thee variëteiten onder zijn verantwoordelijkheid heeft kan hij kennis, opgedaan tijden zijn studie, inzetten in zijn streven naar het ontwikkelen van de perfecte thee. In deze zoektocht maakt hij graag gebruik van de thee variëteit  Asatsuyu. Hetgeen niet verwonderlijk is omdat Asatsuyu bekend staat om zijn natuurlijke zoetheid en zijn fantastisch groene kleur bij infusie.

Asatsuyu

De Asatsuyu thee variëteit is vrij zeldzaam, zeker in de biologische teelt. Doordat de plant uit zichzelf erg zoet is trekt het ook veel insecten aan. Het onderhouden van de plantage is dus extra arbeidsintensief. Maar gezien de prachtige kwaliteit thee die het geeft kiest Shutaro voor de Asatsuyu. Het grote voordeel wat Shutaro heeft in zijn ambitie om te werken met deze theeplanten en te zoeken naar de perfecte thee is de vele jaren ervaring die met 5 generaties is opgebouwd in het werken met deze thee. Daarbij beschikt de familie over een eigen verwerkingsplaats voor de thee in de plantage. Het opbouwen van dergelijke voorzieningen zijn voor een jonge theeboer niet mogelijk. Maar Shutaro kan hierdoor wel experimenteren met nieuwe verwerkingsmethodes, zoals stoom duur en droog methodes. Hij kan buiten de vaste verwerkingsmethodes denken en werken met prachtige theeën als resultaat.

Nieuwsgierig geworden naar deze heerlijke thee. U vindt ze in onze winkel

Japan is bekend om haar groene thee. Er zijn heel veel soorten groene thee, variërend van een sencha tot de top thee Gyoguro. Als u er meer over wil weten over verwijs ik u naar het artikel Japanse thee soorten