Miyazaki prefecture, Japan

De tweede van de Japanse theeplantages waar we thee van verkopen ligt in de prefecture Miyazaki. Het is de plantage van de fam Morimoto. Miyazaki ligt aan de zuid-oost kust van het eiland Kyushu. De prefectuur Myazaki, met de hoofdstad Myazaki, heeft een heel een afwisselend landschap. Er is zowel een bergachtig gebied als lager gelegen gebieden langs de kust. Het klimaat is er mild en aangenaam. Het is niet heel ver van de hoofdstad vandaan waar de familie Morimoto hun bijzondere plantage hebben.

Morimoto familie Japanse thee

De Familie Morimoto

Slecht met 1 kleine plantage is fam Morimoto begonnen. Het was een erfenis van de ouders van een van hen. In de loop van de jaren hebben zij zich steeds verder ontwikkeld, zijn de variaties in thee soorten toegenomen alsook het aantal hectaren. In de eerste jaren was de plantage niet biologisch. Bij de geboorte van hun eerste kind zijn ze meer gaan nadenken over de gevolgen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor mens en natuur. Het heeft hen doen besluiten om over te stappen op een duurzame en biologische werkwijze. Tijdens drukke periodes helpen beide dochters mee op de plantages.

Verschillende thee variaties.

Het bijzondere aan de thee plantage van de familie Morimoto is dat ze inmiddels 7 thee variaties hebben waarmee ze een veelheid aan verschillende theeën produceren. De variaties die ze nu hebben zijn de Yabukita, Kanaya Midori, Oku Midori, Oku Yutaka, Minami Sayaka, Saki Midori en daarnaast de Assamica-hybride Benifuki. Iedere thee variaties heeft haar eigen kenmerken en door te variëren in samenstelling zijn er veel smaak nuances te creëren. Ook worden bestaande variëteiten gekruist om tot nieuwe te komen.

Een bijkomend voordeel van de grote diversiteit is dat het de plantage in haar geheel stabieler maakt. Iedere soort reageert anders op weersomstandigheden en ongedierte zoals insecten. Bij extremen kan het zijn dat 1 soort hier veel last van heeft maar een andere soort weinig waardoor ze nooit in de situatie komen dat de gehele oogst mislukt.

Het nadenken over diversiteit is iets wat je bij meer biologische theeboeren in Japan terug ziet. Dit is niet ingegeven vanuit een winst oogmerk maar omdat ze ervan doordrongen zijn dat diversiteit belangrijk is voor een natuur die in balans is.

morimoto japanse theeplantages

Internationale samenwerking.

De familie Morimoto staat erg open voor internationale samenwerking. Tijdens een tea-event in Portugal hebben zij kennis gemaakt met een aantal biologische kruiden tuinen in Portugal. Met enkele van hen zijn ze een samenwerking aangegaan en worden de kruiden en bloemen uit deze biologische tuinen gecombineerd met de Japanse thee. Een geweldige samenwerking omdat de kwaliteit van zowel de kruiden tuinen als de theeplantage erg hoog is. De combinaties die gemaakt zijn zijn echt geweldig. Ook het contact met de importeur in Duitsland is van groot belang om via deze weg Europa meer bekend te laten worden met de echte Japanse thee.

In onze winkel vindt u de bijzondere theeën van de familie Morimoto

Japan is bekend om haar groene thee. Er zijn heel veel soorten groene thee, variërend van een sencha tot de top thee Gyoguro. Als u er meer over wil weten over verwijs ik u naar het artikel Japanse thee soorten