Wat is Match?

Matcha is een poederthee gemaakt van tencha. Tencha is de benaming van de theeblaadjes voordat ze worden vermalen tot poeder. Een dag of 20 a 30 voor de oogst worden de theeplanten afgeschermd met bamboe matten zodat de planten in de schaduw staan. De jonge scheuten die dan groeien bevatten extra veel chlorofyl en extra veel l-theanine en minder tannine. Hierdoor is de smaak veel zachter. Na de pluk worden de blaadjes, die veelal handmatig worden geplukt, gestoomd, afgekoeld en tot poeder vermalen. Pas nadat de Tencha tot poeder is vermalen heet het Matcha.

Naast de Tencha worden ook de theeblaadjes voor Gyokuro voor de oogst afgedekt met bamboo. Na de pluk echter worden deze blaadjes gestoomd, gekneusd en gerold en gedroogd. Het kneuzen breekt de celwanden waardoor waardoor de thee makkelijk haar smaken afstaat. Omdat Tencha wordt vermalen is kneuzen niet nodig.

Matcha bereiden:

Macha drink je dun Unsucha of dik Koicha. Afhankelijk van je smaak. Afhankelijk van de hoeveelheid water die je gebruikt. Matcha bereid men liefst in een keramische kom en een speciale bamboe klopper de Chasen. Met het maatschepje doe je de juiste hoeveelheid matcha in de kom. Schenk er water van 60 tot 80 graden bij en klop met de chasen.

Gezondheidsvoordelen van matcha

Thee vol waardevolle bouwstoffen:

Thee zit boordevol waardevolle stoffen voor ons lichaam waaronder vele mineralen zoals kalium, mangaan, fluor, calcium, natrium, ijzer, jodium magnesium, selenium en zink. Daarnaast zitten in thee een aantal B vitamines, vitamine C. In Matcha zitten, ook de in vet oplosbare vitamine K en E.

L-Theanine

Daarnaast zit er in thee veel l-Theanine. L-Theanine stimuleert de alpha hersengolven welke in verband staan met een ontspannen maar alerte staat van zijn. Daarnaast is l-Theanine een voorloper van verschillende neurotransmitters (gaba, dopamine, serotonine en glutamaat) Het heeft neuroprotectieve eigenschappen en wordt in verband gebracht met het remmen van leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang. Door de teeltwijze en verwerkingsproces bevat Matcha verhoudingsgewijs de meeste l-Theanine. Matcha bevat 16,84 mg/gr l-Theanine (groene thee 8 mg/gr, zwarte thee 2,5 mg/gr)

MATCHA INSCHENKEN

Cafeïne:

Thee bevat ook cafeïne wat zorgt voor een verhoogd concentratie vermogen. De L-theanine in matcha zorgt voor een ontspannen geest. Door de combinatie van cafeïne en L-theanine blijf je dus ontspannen en alert. Heb je een middag dip of moeite om in de ochtend wakker te worden dan raad ik je dus een kopje matcha aan

Catechinen:

Daarnaast bevat groene thee (Matcha verhoudingsgewijs het meest) catechinen waarvan het grootste deel EGCG (epigallocatechinegallaat) EGCG heeft de volgende positieve eigenschappen:

– het is een krachtige anti-oxidant

– bevordert de afbraak en uitscheiding van toxinen

– heeft een ontsteking remmende werking

– bevordert een gezonde darmflora

– het remt het ontstaan van kanker en remt de progressie van kanker

– vermindert psychische en lichamelijke stress

– beschermende werking op hart en bloedvaten

– een positieve invloed op de glucose- en vetverbranding en helpt de suikerhuishouding verbeteren

– anti-bacteriële en anti-virale werking.

De combinatie van thee catechinen en ECGC hebben een beschermende werking bij griep en verkoudheid.

Japanse thee kopen

Japanse thee shop verkoopt momenteel Miumori Kirishima Matcha. Een zeer hoogwaardige ceremoniële matcha