Het team van de familie Watanabe

Yukashima

Een haast perfect rond eiland in het zuiden van Japan, Yukashima, daar woont en werkt de familie Watanabe op hun plantage. Yukashima is haast een droomparadijs. Een subtropisch eiland waar tijd niet lijkt te bestaan. Het contrast met steden als Tokyo kan niet groter zijn. Het eiland is gevuld met cederbossen met bomen van meer dan duizend jaar oud bedekt met dikke lagen prachtig mos.

Het klimaat is vochtig, volgens de lokale bevolking regent het 35 dagen per maand. Dit vochtige warme klimaat zorgt voor de mystieke sfeer die er is.

De thee plantage van Watanabe

Het is op dit bijzondere eiland waar de familie Watanabe hun plantage hebben. Mevrouw Goto, een goede vriendin en medewerker van Watanabe’s theetuin, kwam voor het eerst in aanraking met biologische landbouw door een boek te lezen, en meer onderzoek overtuigde Mankichi Watanabe in de jaren negentig de hele theetuin om te zetten in biologische landbouw. Dankzij de perfecte natuurlijke omgeving rond de theetuin met bomen, helder water en schone lucht, samen met diverse flora en fauna die als een pronkstuk voor ecologisch evenwicht konden worden gezien, was de overstap naar biologische landbouw voor Mankichi Watanabe vrij ongecompliceerd in vergelijking met de ervaringen van andere theetuin

Tegenwoordig is de biologische theetuin van Mankichi Watanabe zeer harmonieus geïntegreerd in het totaalbeeld van Yakushima Island, dat grote natuurbeschermingsgebieden heeft. Hoewel het eiland Yakushima niet erg bekend staat om thee (er zijn maar een paar theetuinen) en theefans geen typische bezoekers zijn, reizen toeristen van heel ver weg om de duizend jaar oude cederbomen te bezoeken en de natuurlijke schoonheid van het eiland te bewonderen. Een van de redenen waarom het eiland niet bekend staat om het produceren van thee, is dat hoewel de groeiomstandigheden perfect zijn (hoge vochtigheid, mineraalrijke grond), er slechts één smalle strook land is tussen de zee en de hoge bergen waar het is mogelijk om thee te laten groeien. In feite is er op veel delen van Yakushima geen land dat plat genoeg is om thee te laten groeien; de hellingen van de steile bergen verdwijnen gewoon in de zee.

Kijk hier voor de voorjaarsgroet van de zoon van de familie Watanabe voor de oogst van de Kabuse Sincha.

Maak ook kennis met de andere thee plantages: Familie Hayashi en de familie Morimoto