Japanse thee soorten

Thee heeft een lange geschiedenis en er zijn veel Japanse thee soorten. Daarover in dit artikel meer. Thee heeft haar oorsprong in China en is van daaruit door reizigers naar verschillende landen gebracht waaronder ook Japan. Er wordt voor het eerst melding gemaakt van thee in het jaar 729. Keizer Shomu serveert aan boeddhistische monniken thee. Het eerste kweekzaad is door enkele monniken in 803 meegenomen vanuit China en gezaaid in Hiyoshijinja of Hieizani in Kyoto. De eerste theetuin was een feit. De Japanse monniken dronken graag thee omdat het ze hielp langer wakker te blijven en te concentreren op hun meditaties.

Rituelen en ceremonies

Thee werd in het begin voornamelijk gedronken door de monniken. Het was keizer Saga die vijf provincies rond de hoofdstad verplichtte om thee te verbouwen. Thee won aan populariteit alsook het zenboeddhisme. En zag men in China oude thee rituelen verdwijnen, in Japan namen de theerituelen juist toe. De Japanners hebben een complex en unieke theeceremonie wat bekend is onder de naam Cha No Yu. Het is een nauwgezet ritueel met als doel dat de gastheer en de gasten streven naar een spirituele verkwikking en harmonie met het Al. In elke theeceremonie staan harmonie, respect, zuiverheid en rust centraal

Verandering productie proces

Om een groene thee te krijgen is het belangrijk om te voorkomen dat de blaadjes na de oogst gaan oxideren (onder invloed van zuurstof bruin kleuren). In China werd, en wordt, dat gedaan door de thee te verhitten in een wok.

In 1738 heeft de Japanner Sohen Nagatani het verwerkingsproces verfijnt. Het roosteren en drogen van de blaadjes werd vervangen door stomen en drogen. De verhitting middels stomen voorkomt dat het oxidatieproces op gang komt en zorgt er voor dat de smaak van het verse blad het beste behouden blijft.

Variaties

Inmiddels zij er in Japan ontzettend veel theevariaties te vinden. Zoals er verschillende soorten druiven rassen zijn geteeld die elk een andere wijn geven, zo zijn er ook verschillende thee soorten. Daarnaast is de periode van oogst, voorjaar, zomer of najaar van invloed op de smaak. Ook zijn er variaties in de duur en intensiteit van het stomen zelf. De plaats van de plantage, aan zee of in het hooggebergte is ook van invloed op de smaak.

Hieronder volgt een uitleg van de verschillende Japanse theesoorten.

Klik hier voor een video impressie van de Japanse theeplantage van de familie Hayashi. Je ziet vanuit de lucht dat er struiken ‘kabuse’ ofwel overschaduwd zijn en andere struiken die de volle zon krijgen.


gyokuro-japanse-thee-de-theepot

Gyokuro

Gyoguro is meest exclusieve groene thee in Japan. De teelt van de thee die gebruikt wordt voor de Gyokuro gebeurd is speciale theetuinen. Er zijn een aantal theevariëteiten die gekoesterd worden omdat ze zeer geschikt zijn voor de gyokuro.

Drie a vier weken voor de oogst worden de theestruiken bedekt met netten. Deze netten nemen 80 a 90 % van het zonlicht weg. Door een gebrek aan zonlicht gaan de theeplanten extra chlorofyl aanmaken zodat ze het proces van fotosynthese in stand blijft. Het resultaat is dat de nieuwe verse blaadjes extra helder fris groen zijn.

Het weinige zonlicht zorgt er tevens voor dat de l-theanine in het blad niet volledig wordt omgezet in cathechines. L-theanine is een aminozuur wat een zacht zoete smaak geeft aan de thee. L-theanine is een voorloper van veel neurotransmitters. Het staat bekend als het ‘feel good’ aminozuur omdat het lichaam en geest ontspant. Het stimuleert de alpha-golven in de hersenen. In combinatie met de cafeïne in de thee zorgt het ervoor dat Gyoguro je helpt allert doch ontspannen te zijn.

Gyokuro bestellen: klik hier


Matcha - De Theepot - Biologische Thee

Matcha

Matcha wordt gemaakt van de beste tencha blaadjes. Tencha. Tencha is de benaming van de theeblaadjes na het stomen en voor verdere bewerking. Net zoals bij Gyoguro worden de struiken 3 a 4 weken voor de oogst overdekt met netten. Het verschil tussen tencha en gyoguro is dat de blaadjes van gyoguro gerold zijn tot naaldjes en de tencha nog geen verdere bewerking heeft ondergaan. Na droging worden de blaadjes ontdaan van de nerven. Het blad wordt daarna tussen stenen vermalen tot een fijn poeder.

Omdat matcha een poederthee is wordt na bereiding het hele blad gedronken. Het percentage aan voedingsstoffen wat men binnen krijgt is daardoor vele malen groter dan bij welke thee dan ook. Dit maakt dat matcha een enorm gezonde thee is. Ook de in vet oplosbare vitamines zoals vitamine E krijgt men binnen als men matcha drinkt. Matcha heeft vele gezondheidsvoordelen. Kijk voor meer over de gezondheidsvoordelen van matcha hier.

Matcha is de thee welke gebruikt wordt in de Japanse thee ceremonies. Naast de ceremoniële matcha zijn er nog een premium matcha en een basis matcha. Deze laatste wordt ook veel gebruikt wordt in gebakt of een heerlijk matcha latte.

Waak er echter voor geen goedkope imitatie matcha te drinken. Als de matcha bitter smaakt is dat het gevolg van te weinig l-theanine en dus te weinig schaduw tijdens de laatste weken voor de oogst.

Matcha bestellen: klik hier


Asamushi Kanaya Midori - Japanse Thee - De Theepot

Sencha

Sencha is de volledig in de zon geteelde theesoort en de meest gedronken thee in Japan. Zoals er bij de teelt van wijn vele soorten druiven zijn zo zijn er bij de teelt van thee ook vele soorten. De soort thee, de plaats waar de thee groeit, de gesteldheid van de bodem en de wijze van verwerking maakt dat er heel veel soorten sencha’s zijn. Er is een breed spectrum van smaak, kwaliteit en prijsstelling. De meeste thee wordt onderverdeeld naar verwerkingsmethode en dan met name de tijdsduur van stomen. Na de pluk worden de blaadjes gestoomd.

Asamushi verwijst naar de kortst mogelijke stoomtijd. Het is een delicaat proces waarvoor de hoogste kwaliteit theeblad gebruikt wordt. Het geeft een zeer mooie smaak. Daarna komt de Chumushi, en tot slot de Fukumushi. Fukumushi heeft een stoomtijd die eens zo lang is als bij Asamushi. Het resultaat is en wat grover meer poeder-achtige thee die eenvoudig te zetten is en erg smaakvol. Het neemt aan populariteit erg toe. Toch is het wat smaak en voedingswaarde niet te vergelijken met matcha. Matcha blijft vooralsnog de topthee.

de verschillende Japanse theesoorten bestellen: klik hier


genmaicha-japanse-thee-de-theepot

Genmaicha

Genmaicha is een sencha gecombineerd met geroosterde rijst. De geroosterde rijst geeft een typische wat nootachtige smaak aan de thee. De thee combineert uitstekend bij een maaltijd. Genmaicha is ontstaan om de beschikbaarheid van thee te vergroten en de prijs te doen dalen zodat thee beschikbaar was voor het volk. Voor het zetten van genmaicha thee mag het water iets heter zijn dan gebruikelijk bij een groene thee. 85 a 90 graden C is prima.


japanse theesoorten morimoto-houjicha-bio-de-theepot-japanse-thee

Houjicha

Houjicha is een geroosterde groene thee. De smaak is zacht nootachtig met tonen van karamel. Het verweringsproces zorgt ervoor dat het gehalte aan cafeïne en ook de tannines  omlaag gaan waardoor deze thee zeer geschikt is omin de avond te drinken. Ook is de thee erg geschikt voor kinderen, het is vaak de eerste thee die jonge kinderen drinken. Het is aan te bevelen de thee te zetten met water dat tegen de kook aan zit en de thee maar korte tijd te laten trekken.

Houjicha bestellen: klik hier